Jak si vybrat kuchyň – 1. díl Uspořádání

Láska prochází žaludkem, nepodceňujte prostor, kde vaříte pro své blízké
Kuchyně je srdcem domu, několikrát denně v ní trávíme čas přípravou jídla, které k životu nezbytně potřebujeme . Říká se, že jsme to, co jíme, dobrá strava tedy přímo ovlivňuje kvalitu našeho prožívání. A proto je tak důležité místo, kde jídlo připravujeme a jíme.
Připravili jsme pro vás třídílný seriál článků, ve kterých se zevrubně věnujeme výběru správné kuchyně. V prvním díle se budeme věnovat rozdílu mezi hotovou sektorovou kuchyní a kuchyní na míru. Probereme také, jak nejlépe uspořádat kuchyni, což je klíčový krok při cestě za vařením, které vás bude především bavit.
Kuchyň na míru nebo hotovou kuchyňskou linku?
Výhodou hotových kuchyní, je především jejich nízká cena a rychlé dodání – kuchyňskou linku si jednoduše objednáte a necháte smontovat. Na druhou stranu jejich životnost bývá nízká a nemáte možnost si prostor na vaření přizpůsobit, jak potřebujete. Proto se sektorové kuchyně hodí třeba na chalupu nebo do kanceláře, zkrátka tam, kde nebudete vařit tak často.
Do domácností, je však daleko vhodnější si pořídit kuchyň na míru, především pokud máte či plánujete děti. Ta je sice dražší a její zhotovení delší proces, v jeho průběhu však vytvoříte kuchyň, která přesně padne prostoru a vašim potřebám. Navíc vám vydrží déle a nebudete muset platit tolik za opravy, takže se vám investované peníze vrátí.
Dobrá kuchyňská studia vám nabídnou konzultaci nebo rovnou zpracování projektu. Možná byste to zvládli sami, ale s odborníkem ušetříte čas a můžete se při vychytávání detailů opřít o jeho zkušenosti. V každém případě si výrobce vaší kuchyně důkladně proklepněte.
Při výběru dodavatele si zjistěte:
-
Jak dlouho už funguje na trhu?
-
Kolik má za sebou úspěšných zakázek, jaké má reference?
-
Jaké služby nabízí (zaměření, příprava projektu, příprava rozvodů, řemeslné práce, montáž a dodávka atd.)?
Chtějte od svého výrobce kuchyně maximum – od počáteční konzultace po odborný servis
Uspořádání kuchyně promyslete důkladně
Čím lépe kuchyni uspořádáte, tím raději v ní budete vařit. Při plánování nové kuchyně můžete vycházet z toho, co vám vadilo na té staré – co vám v ní chybělo, co naopak přebývalo a co byste uspořádali úplně jinak.
Čas, který bude třeba do plánování kuchyně investovat, záleží na prostoru, který máte k dispozici. Pokud nechystáte novostavbu nebo úplnou rekonstrukci, budete muset vzít v potaz polohu oken a dveří, připojení na vodu a odpad a rozmístění zásuvek. Navrhnout funkční kuchyň do garsonky dá mnohem více práce, ale ta časová investice se vám vrátí, až budete vařit.
Také tvar kuchyňské linky může být limitovaný vašim prostorem. Obecně platí, že daleko lépe se pohybuje v kuchyni, která má pracovní plochy z více stran. Pokud však nemáte možnost vybudovat kuchyňskou linku do L, nezoufejte, i přímá linka se dá ergonomicky přizpůsobit, jen se nad tím budete muset trochu víc zamyslet.
Obvyklé tvary kuchyní s návrhem návaznosti jednotlivých kuchyňských zón.
Chytré rozvržení spotřebičů a pracovních ploch usnadňuje práci
Představte si cestu jídla z nákupní tašky až na váš talíř. Nejprve jej potřebujete uskladnit, poté očistit, připravit, uvařit a servírovat. 3 základní zóny kuchyně – skladování, mytí a vaření – by měly mezi sebou mít alespoň 50 cm volné pracovní plochy. Lednici a spíž se hodí umístit poblíž sebe zkraje linky, na ně navázat dřezem a následně sporákem s troubou.
Kuchyňské náčiní uložte v příslušných kuchyňských zónách tak, abyste při vaření nemuseli zbytečně přecházet. Myčku, prostor na mycí prostředky a odpadovou zónu naplánujte v okolí dřezu. Krájecí prkénka, nože a nádobí pro servírování zase mějte po ruce u příslušných pracovních ploch. Hrnce, pánvičky, vařečky a věci na pečení se vyplatí mít poblíž sporáku a trouby.
Výšku kuchyňské linky plánujte s ohledem na to, kdo v ní bude nejčastěji vařit. Nic nedokáže od vaření odradit více než bolavá záda z věčného hrbení se nad příliš nízkou linkou. Při správné výšce by měl být prostor mezi deskou a lokty nejvíc 10 až 15 cm. Varná plocha může být až o 10 centimetrů nižší (lépe uvidíte do hrnců).
Tipy při plánování uspořádání kuchyně:
- Kuchyňské zóny a pracovní plochy na sebe nechte plynule navazovat.
- Pracovní plochy naplánujte dostatečně vysoké.
- Využijte přirozeného světla a umístěte pod okno pracovní plochu.
- Volte spotřebiče jedné značky, vyplatí se vám to z hlediska servisu.
- Troubu umístěte do výšky očí, abyste se nemuseli zbytečně ohýbat.
- Drobné spotřebiče (toustovač, kávovar, mixér) umístěte mimo základní zóny nebo je schovejte do skříněk – podle toho, jak často je používáte
A jak vypadá vaše vysněná kuchyň?
Nenechte se odradit
Jak je vidět, uspořádání kuchyně umí být docela věda. Když si však osvojíte základní principy a zapojíte selský rozum, povede se vám naplánovat kuchyni na míru, ve které budete vařit dlouho a s radostí. Každý kousek investované energie se vám vrátí pokaždé, když se budete při odchodu ze své kuchyně cítit skvěle.
Jakmile budete mít jasno v uspořádání vaší kuchyně, přijde na řadu vyřešit, z jakého materiálu ji vyrobit. Jestli je lepší kuchyň z lamina nebo fólie a jaké jsou výhody masivu probereme v příštím díle.
Přidat komentář